Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, “η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 30% το β’ τρίμηνο, όμως θα αποφευχθεί μακροπρόθεσμα μια πτώση όπως αυτή της Μεγάλης Ύφεσης”. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, τονίζοντας παράλληλα πως η φύση της τρέχουσας κρίσης σε συνδυασμό με τον δυναμισμό των ΗΠΑ και τη δύναμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας θα ανοίξουν τον δρόμο για μια σημαντική ανάκαμψη.

«Δεν πιστεύω διόλου ότι αυτό είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα», απάντησε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι επίκειται Μεγάλη Ύφεση παρόμοια με αυτή τη δεκαετία του 1930, επικαλούμενος το ότι η αμερικανική οικονομία πήγαινε καλά προτού ξεσπάσει η πανδημία, οι τράπεζες είναι ισχυρές και οι αρχές αντιδρούν με επαρκή, κατ’ αυτόν, τρόπο.

Ο Τζερόμ Πάουελ εκτίμησε πως δεν αποκλείεται το επίπεδο της ανεργίας να κυμανθεί το προσεχές διάστημα μεταξύ του 20% και του 25% και η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο να φθάσει ακόμα και «το 20% και το 30%», κάτι που θα μπορούσε να γίνει «εύκολα», όπως προειδοποίησε. Παρόλ’ αυτά, προέβλεψε πως η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει «σχετικά σύντομα», με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει εμβόλιο και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

«Αυτή η οικονομία θα ανακάμψει αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγο καιρό», είπε ο κ. Πάουελ. «Μπορεί να χρειαστεί ένα διάστημα, μπορεί να εκταθεί μέχρι το τέλος του έτους, πραγματικά δεν γνωρίζουμε». Ερωτηθείς εάν η οικονομία μπορεί να επουλωθεί χωρίς ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, ο κ. Powell είπε πως η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να ξαναξεκινήσει προτού διατεθεί μια θεραπεία, χωρίς να υπάρχει πλήρης ανάκαμψη. «Υποθέτοντας πως δεν υπάρχει δεύτερο κύμα του κοροοϊού, νομίζω πως θα δούμε την οικονομία να ανακάμπτει σταθερά κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου αυτού του έτους», εκτίμησε. «Για να ανακάμψει πλήρως η οικονομία, ο κόσμος θα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρος και αυτό μπορεί να χρειαστεί να περιμένει για την άφιξη ενός εμβολίου».

 

 

Share This