Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο δασμολογικό καθεστώς για τη μετά το Brexit εποχή που θα αντικαταστήσει τους εξωτερικούς δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας δασμούς ύψους 10% στα αυτοκίνητα αλλά μειώνοντας την επιβάρυνση σε εισαγωγές της εφοδιαστικής αλυσίδας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες η εμπορική της πολιτική καθοριζόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία προχωρά στη διαπραγμάτευση συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με χώρες σε όλο τον κόσμο και σκοπεύει να έχει καταλήξει σε συμφωνίες που θα καλύπτουν το 80% του βρετανικού εμπορίου μέσα σε τρία χρόνια.

Είδη όπως τα πλυντήρια πιάτων, τα ψυγεία και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα θα εισάγονται στη Βρετανία χωρίς δασμούς από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου της χώρας, ενώ, σύμφωνα με το σχέδιο, θα καταργηθούν δασμοί συνολικού ύψους 30 δισ. λιρών (36,6 δισ. δολ.) οι οποίοι επιβαρύνουν την εφοδιαστική αλυσίδα του Η.Β., για παράδειγμα στους σωλήνες από κράμα χαλκού, στις βίδες και στα μπουλόνια.

Το λεγόμενο σύστημα του «παγκόσμιου δασμού» της Βρετανίας αποτελεί στοιχείο – κλειδί της οικονομικής πολιτικής του Λονδίνου κατά την αποκοπή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αντικαθιστά τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στο πεδίο των δασμών, από τις οποίες δεσμεύεται μέχρι σήμερα το Η.Β. και καλύπτει όλο το εμπόριο της χώρας το οποίο δεν εμπίπτει σε κάποια ήδη υπάρχουσα εμπορική συμφωνία. Με βάση το σχέδιο, το 60% του εμπορίου του Η.Β. θα διεξάγεται χωρίς δασμούς.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το νέο καθεστώς, γνωστό ως Παγκόσμιος Δασμός του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Global Tariff/UKGT), θα είναι απλούστερο και φθηνότερο σε σχέση με τον Ενιαίο Εξωτερικό Δασμό της ΕΕ. Θα αφορά χώρες με τις οποίες δεν υπάρχει καμία συμφωνία και θα αίρει όλους τους δασμούς που είναι κάτω του 2%.

«Ο νέος Παγκόσμιος Δασμός μας θα ευνοήσει τους Βρετανούς καταναλωτές και τα νοικοκυριά μειώνοντας τη γραφειοκρατία και το κόστος χιλιάδων προϊόντων της καθημερινότητας», ανέφερε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας.

Το νόμισμα αναφοράς του UKGT θα είναι η στερλίνα και ο δασμός θα θεσμοθετηθεί αργότερα φέτος ενώ θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021.

 

 

Share This