Τουρκικά μέσα αναφέρουν πως η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει συνολικά 20 δισεκατομμύρια δολάρια με συμφωνίες ανταλλαγής (swap) συναλλάγματος από τις κεντρικές τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, ανέφερε την Τρίτη ο ιστότοπος ειδήσεων Habertürk.

Οι συμφωνίες θα ανέρχονται προβλέπουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την κάθε μια, ανέφερε το Habertürk, χωρίς όμως να αποδίδει κάπου τις πληροφορίες. Οι ανακοινώσεις από ιαπωνικής πλευράς αναμένονται να γίνουν από τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε που επισκέπτεται την Τουρκία την Πέμπτη, αναφέρει το άρθρο. Κοντός ψαλμός λοιπόν για την επιβεβαίωση.

Οι συμφωνίες swap θα μπορούσαν να χαρίσουν πολύτιμο χρόνο στον Ερντογάν (αν και όχι πολύ) ο οποίος έχει ξεμείνει από δολάρια καθώς οι επενδυτές φεύγουν από τη χώρα, καθώς οι traders αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις στις συναλλαγές σε λίρα και τις παρατούν, και καθώς η φρέσκια εισροή δολαρίων μέσω τουρισμού δεν αναμένεται να είναι επαρκής. Την ίδια ώρα οι ανάγκες του ιδιωτικού τομέα σε δολάρια είναι τεράστιες, ενώ το αμερικανικό νόμισμα είναι απαραίτητο στον Ερντογάν για να μπορεί να συγκρατεί την ισοτιμία της λίρας που πιέζεται όλο και περισσότερο

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με συνολικά τέσσερα έθνη για συμφωνίες ανταλλαγής, ανέφερε ο ιστότοπος. Μια παρόμοια συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν ήταν δυνατή επειδή η Τουρκία δεν έχει κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ως μέρος των αποθεματικών της, ανέφερε.

Η πραγματική αιτία είναι ότι η Fed ξεκίνησε να κάνει swap συναλλάγματος με 19 κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο και της παγκόσμιας αναταραχής της παγκόσμιας οικονομίας. Την Τουρκία την εξαίρεσε καθώς δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις διαφάνειας ωστε να την συμπεριλάβει ως αντισυμβαλόμενο.

Η τωρινή φημολογία ότι αντί της Fed θα σπεύσουν οι κεντρικές τράπεζες Αγγλίας και Ιαπωνίας, έχει βοηθήσει το τουρκικό νόμισμα.

Η λίρα ενισχύθηκε κατά 0,4% σε ισοτιμία 6,85 λίρες για ένα δολάριο την Τρίτη, αναρρώνοντας από το χαμηλό όλων των εποχών των 7,269 ανά δολάριο που έφτασε στις 7 Μαΐου. Το νόμισμα έχει χάσει 13% της αξίας του από την Πρωτοχρονιά.

 

 

Share This