Έτσι, το κόμμα του Μακρόν έχει πλέον 288 βουλευτές, έναν λιγότερο από το όριο των 289 που χρειάζεται για να έχει κάποιος την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Μακρόν όταν εισήλθε στο κοινοβούλιο, είχε 314 βουλευτές. Ωστόσο, το LREM και οι κεντρώοι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένων 46 βουλευτών από το κόμμα MoDem, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κυρίαρχοι στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο στη νομοθετική διαδικασία.

Η κίνηση αυτή ωστόσο φέρνει σε άβολη θέση τον Μακρόν, ο οποίος αγωνίζεται να επανεκκινήσει την οικονομία μετά από δύο μήνες lockdown, όπως αναφέρει το AP. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης που προέρχεται από το κόμμα του Μακρόν, δήλωσε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς λόγω κορονοϊού το συγκεκριμένο διάστημα χρειάζεται ενότητα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους 342 βουλευτών χάρη στη στήριξη εκ μέρους του MoDem. Βέβαια, αυτό ίσως σημαίνει ότι το MoDem θα έχει μεγαλύτερη εξουσία (σε σχέση με πριν) στη λήψη αποφάσεων.

Η «μεταρρυθμιστική προσπάθεια» του Μακρόν έχει σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ εκκρεμεί η μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είχε ξεκινήσει ένα τεράστιο κλίμα αντιδράσεων στη Γαλλία με τα «κίτρινα γιλέκα».

 

Share This