Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να τιμωρήσει σκληρά όποιον βγάζει ξένα νομίσματα έξω από την Τουρκία και ενώ ορισμένες ξένες τράπεζες σταμάτησαν ή ελαχιστοποίησαν τις συναλλαγές τους στην τουρκική λίρα.

Τα σχόλια του Ερντογάν ακολουθούν τη μείωση από την BNP Paribas SA των συναλλαγών της σε τουρκική αγορά λιρέτας μετά από περιορισμούς των ρυθμιστικών αρχών σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η Clearstream Banking και η Euroclear Bank ανέστειλαν τις συναλλαγές σε τουρκικές λίρες μέσω μιας κοινής πλατφόρμας ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η Τουρκία περιορίζοντας την πρόσβαση στη ρευστότητα μετά την νομισματική κρίση το 2018 κατέστησε όλο και πιο δύσκολο στους ξένους επενδυτές να στοιχηματίσουν εναντίον της λίρας. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ξένοι παράγοντες επιδιώκουν να υπονομεύσουν την οικονομία της Τουρκίας.

«Έχουμε αποτρέψει την επίθεση στη χώρα μας μέσω ξένων νομισμάτων», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικά σχόλια μετά τη διαδικτυακή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη υπό την προεδρία του. «Ποτέ δεν θα δείξουμε έλεος σε όσους βγάζουν έξω από την χώρα ξένα νομίσματα».

Η τουρκική λίρα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 7,26 μονάδων ανά δολάριο στις 7 Μαΐου.

Πηγή: Bloomberg’

 

 

 

Share This