Του Martin Giles

Για ακόμη μία εβδομάδα αποδεικνύεται πως οι Διευθυντές Πληροφοριακών Συστημάτων (Chief Information Officer – CIO) προχωρούν σε γενναίες περικοπές στους προϋπολογισμούς των εταιρειών, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Gartner, σε παγκόσμιο επίπεδο η δαπάνη για την τεχνολογία-πληροφορική θα μειωθεί 8% για το 2020, βάσει των πληροφοριών που έχει από προμηθευτές τεχνολογικού εξοπλισμού και άλλες πηγές. Προβλέπει πως 3,46% τρισ. δολ. θα δαπανηθούν σε προϊόντα πληροφορικής φέτος από επιχειρήσεις και καταναλωτές – σε σύγκριση με τα 3,76 τρισ. δολ. που δαπανήθηκαν το 2019.

Οι εκτιμήσεις της Gartner είναι οι πιο πρόσφατες από τις προβλέψεις διαφόρων εταιρειών που επεξεργάζονται όλο και πιο απαισιόδοξα σενάρια για την αγορά της πληροφορικής, καθώς η οικονομική ύφεση βαθαίνει. Τον προηγούμενο μήνα, η Enterprise Technology Research, η οποία δημοσιεύει τις εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου της τεχνολογίας για τις ετήσιες δαπάνες, προέβλεψε μια πτώση 5% διεθνώς στις δαπάνες για το 2020.

Ενώ κάποιες εταιρείες περικόπτουν τα μεγάλα πρότζεκτ πληροφορικής, άλλες καθυστερούν τα έργα τους για να εξοικονομήσουν χρήματα. Κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής σύσκεψης τον Απρίλιο, η CEO της Hershey, Michele Buck, αποκάλυψε ότι μπήκαν στον πάγο ορισμένα τμήματα ενός νέου έργου μηχανογράφησης (ERP). Στην ίδια ενημέρωση, η Buck γνωστοποίησε πως οι τεχνολογικές δαπάνες του ομίλου για το 2020 θα κυμανθούν μεταξύ 400 και 450 εκατ. δολ., σε αντίθεση με τα 500 εκατ. δολ. που είχε προγραμματίσει τον Ιανουάριο.

Σημειωτέον πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η Gartner προβλέπει πως οι τεχνολογικές δαπάνες για ορισμένους κλάδους όπως τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές ενδέχεται να χρειαστούν πάνω από τρία χρόνια για να ανακάμψουν.

Αν και η Gartner εκτιμά πως συνολικά ο κλάδος της τεχνολογίας θα υποστεί σημαντικές απώλειες, υπάρχουν ορισμένες υποκατηγορίες των οποίων η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το cloud computing, για το οποίο η Gartner πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες κατά 19% φέτος.

Επίσης, τα λογισμικά που υποστηρίζουν τον υπολογιστικό αυτοματισμό αναμένεται να ωφεληθούν, μιας και οι εταιρείες προσδοκούν σε εξοικονόμηση εργασιών και πόρων. Σύμφωνα με έρευνα της PwC, στις αρχές Μαΐου, τουλάχιστον τα μισά στελέχη των εταιρειών τίθενται υπέρ των αυτοματοποιημένων λύσεων.

Πηγή: Forbes

 

 

 

Share This