Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 640 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα κέρδη ομολόγων, τα οποία διακρατούνται και διατίθεται στη χώρα ανά 6 μήνες, εφόσον εκπληρώσουμε κάποια προαπαιτούμενα.

Αυτό θα είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης των θεσμών για την 6η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, η οποία ανακοινώνεται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος ούτως ώστε να αποφασίσει το Eurogroup την αποδέσμευση της επόμενης «δόσης», η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους.

Στην ίδια έκθεση, θα παρουσιάζεται ένα νέο χρονοδιάγραμμα για παρεμβάσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης. Αυτές θα αφορούν τις νέες αντικειμενικές και τις ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν λόγω της κρίσης της πανδημίας, ενώ αναφορά θα γίνεται και στην ανάγκη αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, καθώς και στην επιτάχυνση των κοινοτικών κονδυλίων.

Όσον αφορά τα κοινοτικά κονδύλια, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο πολλά χρήματα από τον αυξημένο προϋπολογισμό των 8 δισ. ευρώ του ΠΔΕ που προανήγγειλε για φέτος ο ΥΠΟΙΚ, θα πάνε σε δαπάνες συνδεδεμένες με την πανδημία.

Σημειώνεται ότι αν όλα πάνε καλά, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει μία ανάλογη δόση τον Δεκέμβριο.

 

 

Share This