Στο «κλαμπ» των χωρών με ομόλογα αρνητικών αποδόσεων εισέρχεται για πρώτη φορά και η Βρετανία, με το επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία βρετανικού κρατικού χρέους να διαμορφώνεται σε επίπεδα κάτω του μηδενός, γεγονός που στην ουσία σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν το κράτος για τη διακράτηση βρετανικού χρέους.

Μετά τη σημερινή δημοπρασία, η Βρετανία έρχεται να προστεθεί στο «κλαμπ» χωρών όπως η Ιαπωνία, Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης που πωλούν ομόλογα με αρνητική απόδοση, γεγονός που αντανακλά την προοπτική σοβαρής ύφεσης εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και ζήτησης από πλευράς των κρατικών τραπεζών στο πλαίσιο των μέτρων νομισματικής στήριξης ώστε να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας. Σε αυτές τις προσπάθειες περιλαμβάνονται και οι μειώσεις επιτοκίων.

Το βρετανικό Δημόσιο άντλησε 3,75 δισ. στερλινών μέσω της έκδοσης ομολόγου με ημερομηνία λήξης τον Ιούλιο του 2023 και με το μέσο επιτόκιο στη δημοπρασία να διαμορφώνεται στο -0,003%. Η ζήτηση για το ομόλογο ήταν διπλάσια της προσφοράς, αλλά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, εάν συγκριθεί με το ρεκόρ 100 δισ. στο βιβλίο προσφορών στην έκδοση νέου 10ετούς βρετανικού ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα.

 

 

 

Share This