60 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια αναμένεται να οδηγήσει η πανδημία σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο πρόεδρος της, Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε ότι η τράπεζα “βλέπει” συρρίκνωση της τάξης του 5% για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2020, καθώς τα κράτη αντιμετωπίζουν την πανδημία. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, με τις φτωχότερες χώρες να δέχονται το βάρος.

«Οικογένειες διαλύθηκαν, εκατομμύρια ζωές καταστράφηκαν και τα συστήματα υγείας έχουν γονατίσει σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο Μαλπάς και πρόσθεσε: «Εκατομμύρια βιοποριστικά μέσα έχουν καταστραφεί και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υπό πίεση σε όλο τον κόσμο», είπε. «Η εκτίμησή μας είναι ότι έως και 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα ωθηθούν στην ακραία φτώχεια – που διαγράφει όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την αντιμετώπιση της φτώχειας τα τελευταία τρία χρόνια».

Ως «ακραία φτώχεια» ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα η κατάσταση κατά την οποία κάποιος ζει με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα. Η Παγκόσμια Τράπεζα με έδρα την Ουάσινγκτον προσφέρει 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού επιτοκίου για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ο Μάλπας είπε ότι 100 χώρες, που φιλοξενούν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν ήδη λάβει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης.

«Ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει σημαντικούς πόρους, δεν θα είναι αρκετοί», πρόσθεσε και είπε ότι ήταν επίσης απογοητευμένος με το πώς δανειστές προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους σε φτωχές χώρες. «Έχω απογοητευτεί κάπως από τον αργό ρυθμό. Εξακολουθούν, σε γενικές γραμμές, να λαμβάνουν πληρωμές ακόμη και από τις φτωχότερες χώρες και πρέπει να υπάρξει ταχύτερη μετακίνηση».

 

 

 

Share This