Σε ράλι έχει επιδοθεί αυτή την εβδομάδα το ευρώ λόγω της αισιοδοξίας που προκάλεσε η γαλλογερμανική πρόταση για τη σύσταση ταμείου ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, μια πρόταση που, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, ήταν μια ιδιαίτερα θετική έκπληξη σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Νωρίτερα το ευρώ διαπραγματευόταν στο 1,0942 έναντι του δολαρίου με άνοδο 0,2%, ενώ ξεκίνησε την εβδομάδα από το 1,08 δολ. Στα μέσα Μαρτίου υποχώρησε κάτω από το 1,07 από τα επίπεδα του 1,14 , ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο έχει ενισχυθεί κατά 1,5%.

Ο οικονομολόγος της Goldman, George Cole, αναφέρει σε σημείωμά του ότι το μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης είναι σχετικά χαμηλό σε μακροοικονομικούς όρους. Ωστόσο, επισημαίνει ότι το γεγονός πως συμφωνήθηκε προληπτικά ελλείψει πιέσεων από την αγορά είναι πιθανό να δικαιολογεί ένα ράλι ανακούφισης στα σπρεντ των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Αυτή ακριβώς η μείωση των σπρεντ (της διαφοράς δηλαδή μεταξύ της απόδοσης ενός κρατικού τίτλου και του γερμανικού 10ετούς) και η μείωση των πιέσεων στις αγορές είναι οι παράγοντες που ώθησαν τους αναλυτές της Goldman να κλείσουν τις σορτ θέσεις στο ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, με ζημιά περί το 0,8%.

 

 

Share This