Ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο, μήνα που ξεκίνησαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) κινήθηκε έντονα ανοδικά, φτάνοντας στις 30,5 μονάδες, από 13,6 μονάδων τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη αύξηση, στις 27 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση, ενώ υψηλότερα από αυτό, ανάπτυξη.

Ανοδικά κινείται και η μεταποίηση, με τον ΡΜΙ του τομέα στις 39,5 μονάδες, από 33,4 τον Απρίλιο, ενώ ο ΡΜΙ υπηρεσιών ανήθλε στις 28,7 μονάδες από 12,0 έναν μήνα πριν.

«Το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου αναμένεται να υποχωρήσει με πρωτοφανή ρυθμό, περίπου 10% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Η άνοδος του ΡΜΙ ενισχύει τις προσδοκίες, σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση θα πρέπει να συνεχίσει να μετριάζεται, καθώς τα lockdown καταργούνται περαιτέρω», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

 

 

Share This