Σταθερά σε επίπεδα – ρεκόρ για τα ιστορικά δεδομένα αλλά σαφώς σε πορεία αποκλιμάκωσης βρίσκονται οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, ένα στοιχείο το οποίο παρακολουθούν στενά τόσο οι αγορές όσο και η Fed. Οι αιτήσεις για την προηγούμενη εβδομάδα έφθασαν στα 2,44 εκατ., οριακά υψηλότερες από τα 2,4 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές, με αυτή την ήπια διαφορά να αποτυπώνεται και στις αγορές καθώς τα futures της Wall Street «αδιαφόρησαν» να και διατηρούν το αρνητικό πρόσημο, με μέση πτώση κοντά στο 0,2%.

Όλα δείχνουν ότι το ζενίθ της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας του κορονοϊού και του αναγκαστικού lockdown στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ μάλλον ήταν στα τέλη Μαρτίου, όταν είχε καταγραφεί και ο μεγαλύτερος αριθμός εβδομαδιαίων αιτήσεων, οι οποίες είχαν φθάσει στα 6,9 εκατ.

Παράλληλα το αμερικανικό υπ. Εργασίας προχώρησε και σε αναθεώρηση των στοιχείων για την προηγούμενη εβδομάδα, με τον τελικό αριθμό των αιτήσεων να είναι 2,69 εκατ. και όχι 2,98 εκατ. όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Πάντως από την αρχή του lockdown έως και την προηγούμενη εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί στα 38,6 εκατ., αριθμός πρωτόγνωρος για τη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου σε περίοδο ειρήνης.

 

Share This