Τα χειρότερα στην κατάρρευση της οικονομίας λόγω κορωνοϊούν δείχνουν να είναι πίσω, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις για τους δείκτες PMI Μαϊου, οι πλέον αξιόπιστοι δείκτες για την οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, βελτιώνονται από τα ιστορικά χαμηλά του προηγούμενου μήνα.

Παρόλα αυτά η Ευρωζώνη οδεύει για μια ιστορικού μεγέθους ύφεση συνολικά στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη ανέβηκε στο 28,7 για τον Μάϊο από 12 Απρίλιο, την χαμηλότερη τιμή που είδε από την αρχή των καταγραφών. Παρά τη σημαντική βελτίωση η οποία ήταν μεγαλύτερη από αυτή που οι αναλυτές ανέμεναν, ο δείκτης παραμένει κάτω από το 50, δηλαδή σε επικράτεια συρρίκνωσης – και παραπέμπει σε μεγάλη μείωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο.

«Η Ευρωζώνη είχε ακομα μεγαλύτερη κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάϊο αλλά τα δεδομένα της έρευνας τουλάχιστον δίνει αισιόδοξα σημάδια ότι η ύφεση βρήκε πάτωμα τον Απρίλιο», είπε ο Κρις Γουίλιαμσον επικεφαλής οικονομολόγος στην ΙΗS Markit η οποία κάνει την έρευνα για τους δείκτες PMI.

O δείκτης για τον τομέα της μεταποίησης ανήλθε στο 39,5 τον Μάϊο από 33,4 τον Απρίλιο, η βελτίωσή του ενίσχυσε το συνδυαστικό δείκτη στο 30,6 τον Μάϊο από 13,6 τον Απρίλιο.

Ωστόσο ο βαθμός συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας (η απόσταση του δέικτη από το 50) καταδεικνύει ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε έχει καταγραφεί στο παρελθόν, αναφέρει η ανάλυση της IHS Markit.

Γερμανία: Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ο δείκτης των υπηρεσιών βελτιώθηκε από 16,2 σε 31,4 το Μάιο (οι οικονομολόγοι ανέμεναν 26,6). Ο δείκτης για την μεταποίηση βελτιώθηκε οριακά από το 34,5 στο 36,8. Ο συνδυαστικός δείκτης ανήλθε σε 31,4 από 17,4 τον Απρίλιο.

Γαλλία: Ο δείκτης για τις υπηρεσίες ανήλθε στο 29,4 από 10,2 τον Απρίλιο, Ο δείκτης μεταποίησης βελτιώθηκε από το 31,5 στο 40,3 τον Μάϊο.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η ανάκαμψη στη Γερμανία είναι ταχύτερη, αντανακλώντας την πιο γρήγορη έξοδο από το lockdown και την χαμηλότερη εξάρτηση από τομείς που έχει πλήξει ο κορωνοϊός όπως τα ταξίδια.

 

 

Share This