Τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα. Επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για μείωση φόρων δεν έχει αλλάξει και θα συνεχιστεί μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία αν και άφησε να εννοηθεί ότι μάλλον θα προηγηθεί η μονιμοποίηση της μείωσης των εισφορών.

«Επιμένω στην αξία και στην έννοια των ασφαλιστικών εισφορών», τόνισε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αναφορικά με το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας στη μετά την πανδημία εποχή.

Με την αγορά μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης, να ζητά μετ’ επιτάσεως μεγαλύτερη διάρκεια στη μείωση του ΦΠΑ ή ακόμη και μονομιμοποίηση του μέτρου, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε:

«Μόλις τελειώσει αυτή η παρένθεση, όπου ακόμη κι αυτή περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που ήμασταν έτσι ώστε να συνεχίσουμε τις μειώσεις φόρων».

«Το ποιες θα είναι αυτές και με τι αλληλουχία θα γίνουν, θα εξαρτηθεί από τους δημοσιονομικούς χώρους που θα έχουμε από το 2021 και έπειτα καθώς επίσης και από τα ταμειακά διαθέσιμα» πρόσθεσε.

«Σε κάθε περίπτωση η κεντρική στόχευση της κυβέρνησης, με το που σταθεροποιηθεί η οικονομία, είναι η επιστροφή στην λογική της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως γινόταν  μέχρι το Φλεβάρη του 2020», ξεκαθάρισε ο κος Σταικούρας.

Θεωρούμε ότι οι μειώσεις εισφορών έχουν μεγαλύτερη αξία, γιατί μιλάμε για μια καινούργια οικονομία, όταν ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξετάσουμε τη μονιμοποίηση κάποιων μειώσεων στον ΦΠΑ».

Κάλεσε επίσης τις τράπεζες να επιταχύνουν τις δανειοδοτήσεις σε επιχειρηματίες και νοικοκυριά: «Από την πρώτη στιγμή, με τον συναρμόδιο υπουργό καλέσαμε τις διοικήσεις των τραπεζών και τους ζητήσαμε να ακολουθήσουν τους βηματισμούς της κυβέρνησης και το έπραξαν. Τώρα οφείλουν να σταθούν δίπλα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να προχωρήσουν σε μεγάλη πιστωτική έκταση. Φιλοδοξούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς να δοθούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα συστήσουμε και παρατηρητήριο παρακολούθησης των πιστώσεων».

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει ότι με το σχέδιο για την εργασία περικόπτονται οι μισθοί κατά 20% τόνισε: «Μεταξύ του διλήμματος επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας, κάναμε τη δεύτερη επιλογή. Το μέτρο της επιχορήγησης των μισθών είναι παροδικό. Τελειώνοντας το έτος εκτιμούμε ότι θα σταθεροποιηθεί η οικονομία. Εάν όμως δεν υπάρχει σταθεροποίηση και επανέλθει ο κορωνοϊός, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι εδώ. Οι απώλειες πολύ μικρές το ποσοστό αναπλήρωσης στη χειρότερη περίπτωση θα είναι 84% στην καλύτερη 100%».

 

 

 

 

Share This