Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της εστίασης, άτολμα είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο την στήριξη του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση του ΦΠΑ μόνο για τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020, δεν θα περάσει στους καταναλωτές γιατί οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί σημαντική ζημιά. Όπως αναφέρουν, μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα εφόσον αφορούσε όλο το φάσμα της εστίασης μιας και θα ήταν δυνατή η τόνωση της κατανάλωσης ενώ θα βοηθούσε σημαντικά και σε ο,τι αφορά την προσέλκυση τουριστών ειδικά φέτος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.

“Είμαστε ο πλέον παραγωγικός κλάδος της χώρας με 330.000 εργαζόμενους και 90.000 επιχειρήσεις που λόγω της επιδημιολογικής κρίσης έχει χάσει το 25% του τζίρου του. Η επιβράβευση της κυβέρνησης για τη στήριξη της εστίασης στην οικονομία είναι 83 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ, δηλαδή όφελος 920 ευρώ ετησίως για κάθε επιχείρηση”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, κρίνοντας ως λανθασμένη την απόφαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη οριζόντιας μείωσης του ΦΠΑ ώστε ένα μέρος της μείωσης να περάσει και στις τελικές τιμές αλλά και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου απευθείας από το κράτος, χωρίς την εμπλοκή των τραπεζών.

 

 

Share This