Οι φοιτητές που θα πάρουν το πτυχίο τους αυτό το καλοκαίρι θα βγουν στην αγορά εργασίας με την οικονομία να έχει βυθιστεί στη χειρότερη ύφεση από τον μεσοπόλεμο. Στις ΗΠΑ, η ανεργία είναι κοντά στο 15% και 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν μέσα στους δύο τελευταίους μήνες τις δουλειές τους.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους τελειόφοιτους βρετανικών πανεπιστημίων, το 30% είχαν χάσει τη δουλειά τους ή είχε ακυρωθεί κάποια επαγγελματική πρόταση. Στις ΗΠΑ, το 35% των φοιτητών που είχαν γίνει δεκτοί σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης ενημερώθηκαν ότι δεν θα τους δοθεί τελικά η ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Τα δύο τρίτα των αποφοίτων των βρετανικών πανεπιστημίων είδαν να αποσύρεται μία τουλάχιστον αγγελία εργασίας λόγω της πανδημίας.

Τα δεινά ωστόσο δεν πρόκειται να περιοριστούν μόνο στη φετινή χρονιά. Ορισμένες εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν ενημερώσει την Εθνική Ένωση Κολεγίων και Εργοδοτών ότι θα επηρεαστούν και οι προσλήψεις για τους αποφοίτους του 2021. Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Ερευνών βρήκε ότι οι Βρετανοί που αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο σε μια χρονιά ύφεσης είχαν χαμηλότερα εισοδήματα ως και πέντε χρόνια αργότερα. Στις ΗΠΑ, η πτώση στα εισοδήματα διήρκησε μια ολόκληρη δεκαετία.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο των Financial Times, Μπρουκ Μάστερς, το μειονέκτημα αυτό μοιάζει ιδιαίτερα άδικο, επειδή η ύφεση προκλήθηκε από περιοριστικά μέτρα τα οποία σχεδιάστηκαν για να αποτρέψουν την εξάπλωση μιας ασθένειας, η οποία επηρεάζει τους ηλικιωμένους πολύ περισσότερο από τους νεότερους. Επιπλέον, τα μέτρα έχουν επιφέρει ισχυρό πλήγμα στους τομείς της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας, εξαλείφοντας θέσεις εργασίας που προσέφεραν ένα εισόδημα στους νέους μέχρι να βρουν μια πιο μόνιμη απασχόληση. “Eίναι ευθύνη των εταιρειών να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να μην επιτρέψουν να πληρώσει αυτή η γενιά ένα δυσανάλογο τίμημα. Έχουν ειπωθεί πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης για τον καπιταλισμό της συνυπευθυνότητας (stakeholder capitalism) και την ανάγκη να αποτραπεί ο οικονομικός στιγματισμός. Αυτή είναι μια από εκείνες τις στιγμές που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι”, προσθέτει.

Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής, η λογιστική εταιρεία BDO έθεσε σε διαθεσιμότητα τους ασκούμενους, ενώ οι Santander και Lloyds ακύρωσαν τα καλοκαιρινά προγράμματα εκπαίδευσης στη Βρετανία. Εντούτοις, οι τράπεζες της Wall Street, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs, η Citigroup και η JP Morgan, ετοιμάζονται να διοργανώσουν κανονικά καλοκαιρινά διαδικτυακά προγράμματα εκπαίδευσης και θα υποδεχθούν κανονικά χιλιάδες νέους ασκούμενους το φθινόπωρο. Παράλληλα, η Citi έχει εγγυηθεί ότι όσοι συμμετάσχουν στα καλοκαιρινά προγράμματα θα δεχθούν προσφορές για θέσεις πλήρους απασχόλησης το 2021. Αυτό, σύμφωνα με την κα Μάστερς, δεν είναι μόνο αξιέπαινο αλλά και καλή επιχειρηματική πρακτική.

Η ανάκαμψη από την Covid-19 θα είναι αργή, αλλά όταν έρθει, κάποιες εταιρείες θα έχουν εκπαιδεύσει νέους υπαλλήλους που θα είναι έτοιμοι να δουλέψουν.

Με πληροφορίες από FT

 

 

Share This