Η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 24% το 2018, όταν αντιμετώπισε νομισματική κρίση, που σε ένα σημείο μείωσε στο μισό την τιμή της λίρας έναντι του δολαρίου. Άρχισε να μειώνει το επιτόκιό της τον περασμένο Ιούλιο και έκτοτε μειώθηκε κατά 1.575 μονάδες βάσης στο 8,25%. Η φθηνή πίστωση οδήγησε σε δανεισμό, με επικεφαλής κυρίως τις κρατικές τράπεζες, ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες ωθήθηκαν επίσης να δώσουν περισσότερα δάνεια.

Η μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση που έκανε το Reuters, ρωτώντας 14 οικονομολόγους, για την αύξηση του ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανήλθε στο 5,4%. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 6,4% και 4,4% αύξηση. Παρά την έντονη ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος λόγω της απότομης ύφεσης που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του κορονοϊού, που έπληξε την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου.

Η διάμεση εκτίμηση 12 οικονομολόγων για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2020 ήταν για συστολή 0,75%, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται μεταξύ συρρίκνωσης 5,5% και ανάπτυξης 0,9%. Ο μέσος όρος σε μια προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν για συρρίκνωση 1,4%. Σημειώνεται ότι το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στις 29 Μαΐου.

 

Share This