Η αγοραστική συμπεριφορά και οι συνήθειες που υιοθέτησαν λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται ότι θα διατηρηθούν και στη διάρκεια του επόμενου διμήνου, σύμφωνα με έρευνα καταναλωτών που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), με δείγμα 1.050 ατόμων τον Μάιο 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, μόλις το 38% του κοινού έχει σταματήσει να φοράει γάντια μίας χρήσης κατά την επίσκεψή του στα καταστήματα, το 11% θα σταματήσει άμεσα και το 13% μέσα στο 2020. Ένας στους 3 θα συνεχίσει να φοράει γάντια και το επόμενο έτος. Όσον αφορά τις μάσκες, μόλις το 28% έχει σταματήσει να φοράει μάσκα στα καταστήματα, το 15% θα σταματήσει άμεσα και το 16% μέσα στο 2020. Το υπόλοιπο 41% θα σταματήσει αργότερα. Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και για τα αντισηπτικά, με το 30% του κοινού να δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να τα χρησιμοποιεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι 4 στους 10 θα διατηρήσουν την τάση της αποφυγής εξόδου από το σπίτι ακόμα και το επόμενο έτος, ενδεικτικό της αίσθησης κινδύνου που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Όσον αφορά την αγορά της εστίασης που ξεκίνησε τη λειτουργία της σήμερα, το 33% ή 1 στους 3 θα ξεκινήσει άμεσα την συνήθεια του φαγητού σε εστιατόριο-ταβέρνα, ενώ 17% αργότερα εντός του 2020. Ένας στους 2 όμως δεν αναμένεται να επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020.

Στο πεδίο των διακοπών, ένας στους 4 καταναλωτές (24%) δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές όπως έκανε κάθε χρόνο μέχρι και φέτος. Ποσοστό 17% αναφέρει ότι θα κάνει διακοπές, αλλά πιο περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 27% δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό 32% (1 στους 3) δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει. Η πλειοψηφία, σε ποσοστό 37%, εκτιμά ότι θα έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές τον Αύγουστο, το 16% νωρίτερα από τον Ιούλιο και το 15% αργότερα μετά το καλοκαίρι μέσα στο 2020. Το 30% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει φέτος να κάνει διακοπές, ενώ ένα 8% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει κάνει διακοπές ούτε το 2021.

Επιμέλεια: Ελπίδα Πουρναρά

 

 

Share This