Πρόκειται για το φάρμακο για την ελονοσία, το οποίο «διαφήμιζε» ο Ντόναλντ Τραμπ ως πιθανή θεραπεία για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσφατα δήλωσε ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη, καθημερινά, για προληπτικούς λόγους, παρότι πολλοί ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για τη χρήση του.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφασίστηκε «προσωρινή παύση για την υδροξυχλωροκίνη στη δοκιμή Solidarity, ενώ επανεξετάζονται τα δεδομένα για την ασφάλεια» από το αρμόδιο συμβούλιο. Το Solidarity (αλληλεγγύη) είναι η διεθνής κλινική δοκιμή, που ξεκίνησε ο ΠΟΥ πριν από δύο μήνες και πλέον, για την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για την Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στο πλαίσιο της δοκιμής αξιολογείται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τεσσάρων φαρμάκων και συνδυασμών φαρμάκων.
Ήδη στη δοκιμή έχουν δηλώσει συμμετοχή σχεδόν 3.500 ασθενείς από 17 χώρες, ενώ πάνω από 400 νοσοκομεία σε 35 χώρες «στρατολογούν» ασθενείς. Ανακοινώνοντας τη διακοπή της δοκιμής, ο επικεφαλής του ΠΟΥ αναφέρθηκε σε μελέτη για την υδροξυχλωροκίνη και τη χλωροκίνη και τις συνέπειες σε ασθενείς με Covid-19 που έχουν νοσηλευθεί. «Οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν ότι εκτίμησαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στους ασθενείς που λάμβαναν το φάρμακο», δήλωσε ο Γκεμπρεγεσούς.
Share This