«Η προσφυγή στον ΕSM δεν είναι μνημόνιο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι ορισμένοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε μνημόνιο, συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.
Για ποιο λόγο να δανειζόμαστε με παραπάνω επιτόκια, όταν μπορούμε να πάρουμε δάνειο με 0% (από τον ESM), ανέφερε χαρακτηριστικά. Ύφεση 6% στο βασικό σενάριο Η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5% του ΑΕΠ, είπε ο κ. Στουρνάρας.
Προέβλεψε ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%, ενώ σημείωσε ότι η πανδημία δημιουργεί αβεβαιότητα, διότι «όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, ο φόβος που φωλιάζει στις ψυχές μας, δημιουργεί συνθήκες στασιμότητας, και ενδεχομένως, εάν συνεχισθεί και φόβους στασιμοπληθωρισμού». Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, «μπορούμε να κάνουμε μόνο σενάρια» για τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ύφεση.
Το βασικό σενάριο, για το 2020, είναι ύφεση της τάξεως του 6%, ενώ επεσήμανε ότι οι εκτιμήσεις θα αλλάζουν κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται νέα στοιχεία. Για την Ελλάδα, σημείωσε, η αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξε μεγάλη επιτυχία, και θέτει τα θεμέλια για μια όσο πιο περιορισμένη ύφεση γίνεται. Σημείωσε ακόμη ότι η στάση της κυβέρνησης που φάνηκε να ακούει τους ειδικούς και να κινείται γρήγορα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής. Και βέβαια η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
Share This