Η ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την προστασία των πληροφοριών στο διαδίκτυο στη Γαλλία ενέκρινε σήμερα τη χρήση της StopCovid, μιας εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών για smartphone μέσω της οποίας η γαλλική κυβέρνηση στοχεύει να αποκρούσει την επιδημία του κορονοϊού. Στη γνωμοδότησή της που ανακοινώθηκε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (Cnil) τονίζει ότι η εφαρμογή σέβεται τη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ διατυπώνει κάποιες τελευταίες συστάσεις για τη χρήση της.

Η αμφιλεγόμενη εφαρμογή StopCοvid θα επιτρέπει σε έναν χρήστη να διατηρεί το ίχνος άλλων χρηστών με τους οποίους συναντήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 λεπτών. Αν ο χρήστης αυτός ανακαλύψει ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό μπορεί ενημερώνοντας την εφαρμογή αυτή να ενημερώνει όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε.

Η εφαρμογή προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς υπέρμαχους της ιδιωτικότητας, οι οποίοι φοβούνται ότι θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια κοινωνία υπό εποπτεία όπου οι κινήσεις και οι πράξεις των ανθρώπων θα καταγράφονται συνεχώς από αυτόματα συστήματα. Ωστόσο, το Cnil, το οποίο είχε δώσει στις 24 Απριλίου προκαταρκτική έγκριση στην εφαρμογή, αναφέρει ότι οι δημιουργοί της εφαρμογής έχουν φροντίσει για μια σειρά δικλείδων ασφαλείας ώστε να αποφεύγονται οι παρεκκλίσεις. Η StopCovid θα είναι διαθέσιμη εθελοντικά και πρόκειται να λειτουργεί βάσει γεωεντοπισμού, αλλά με την τεχνολογία Bluetooth, ώστε οι ηλεκτρονικές συσκευές να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους όταν βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία θα συζητήσουν αύριο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, πριν προβούν σε ψηφοφορία. “Υπό τον όρο ότι θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο” η εφαρμογή μπορεί να είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα της Google και της Apple ήδη από το Σαββατοκύριακο, επεσήμανε ο Σεντρίκ Ο, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Figaro.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Επιμέλεια: Ελπίδα Πουρναρά

 

Share This