Πάνω από τα 34 δολάρια το βαρέλι ενισχύθηκε το αμερικανικό αργό, ενώ το μπρεντ ξεπερνά τα 36 δολάρια, μετά την πρόβλεψη της Ρωσίας ότι η αγορά θα εξισορροπήσει εκ νέου έως τον Ιούνιο, μετά τις άνευ προηγουμένου μειώσεις παραγωγής από τους παραγωγούς σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αφθονία στην αγορά.

Η Ρωσία, μέλος του ΟΠΕΚ+ που έχει δεσμευτεί να μειώσει την ημερήσια προσφορά κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια, αναμένει ότι η αγορά θα ισορροπήσει εντός του Ιουνίου ή του Ιουλίου.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, ανέφερε ότι οι μειώσεις έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής εκείνες που συμφωνήθηκαν από τη συμμαχία. Τα futures στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκαν κατά 3,3% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, καθώς χθες η αμερικανική αγορά ήταν κλειστή λόγω αργίας.

Το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί κατά 80% κατά τη διάρκεια του Μαΐου, καθώς σημειώθηκε ανάκαμψη της ζήτησης μετά τη χαλάρωση του lockdown σε κάποιες χώρες, ενώ η μείωση της παραγωγής έχει αρχίσει να περιορίζει την υπερπροσφορά.

Παρά τις προσδοκίες ότι η πορεία προς την ανάκαμψη θα είναι μακρά και αβέβαιη, η ΙΕΑ προβλέπει ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα μειωθεί μόνο παροδικά προτού επεκταθεί στα επίπεδα προ πανδημίας.

Το 2019 ο πλανήτης κατανάλωνε περίπου 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως και κάποιοι στη βιομηχανία ενέργειας πιστεύουν ότι αυτή ήταν και η κορύφωση της ζήτησης. Η υπόθεσή τους στηρίζεται στο ότι η πανδημία θα επιφέρει πιο μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τηλεργασία και τα πιο περιορισμένα υπερπόντια ταξίδια.

Οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις που θα έχουν αυτή την εβδομάδα μεγάλες πετρελαϊκές σε Ευρώπη και Αμερική, όπως Total, BP, Exxon Mobil και Chevron αναμένεται να ρίξουν φως στον ακριβή αντίκτυπο του κορωνοϊού στην αγορά ενέργειας.

 

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This