Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη του ευρώ απειλείται καθώς οι υπέρμαχοι της λιτότητας, οι επονομαζόμενοι «Τέσσερις σφιχτοί» – Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία – αντέδρασαν στην κοινή πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για ένα ταμείο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ: Είπαν ότι αυτό το ταμείο δεν θα πρέπει να παρέχει βοήθεια με τη μορφή επιχορηγήσεων αλλά με τη μορφή φθηνών δανείων.

«Ο δρόμος προς την ανάκαμψη του ευρώ πιθανότατα θα είναι ανώμαλος καθόσο οι αγορές αξιολογούν την πιθανότητα να παρουσιάσει ένα σχέδιο κοινής αποδοχής», δήλωσε ο Γκαετάν Περού, υπεύθυνος στρατηγικής στη UBS Global Wealth Management. «Αν συνεχιστούν τα σημάδια που παραπέμπουν σε παγκόσμια και ευρωπαϊκή ανάκαμψη τότε θα ανοίξει ένα παράθυρο για ισοτιμία ευρώ δολαρίου πάνω από το 1,10.»

Οι προτάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης εμπεριέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν θεωρητικά να βοηθήσουν τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει το χρέος, τα χρήματα θα διανέμονται μέσω επιχορηγήσεων και οι αποπληρωμές θα γίνονται μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Πόσες από αυτές τις προβλέψεις τελικά θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο θα αρχίσει να φαίνεται αυτή την εβδομάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάζει τη δική της πρόταση και τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν επίσημα.

Η έλλειψη ενός κοινού δημοσιονομικού πλαισίου για ολόκληρη την ευρωζώνη θεωρείται εδώ και καιρό ως βασικό εμπόδιο στις φιλοδοξίες των ηγετών της ΕΕ να καταστήσουν το ευρώ ως τον ισχυρότερο αντίπαλο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το νόμισμα αποδυναμώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών το Μάρτιο, όταν η Ευρώπη έγινε το επίκεντρο του κορωνοϊού, με τα πιο χρεωμένα έθνη του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, να έχουν υποστεί τις σοβαρότερες συνέπειες από την πανδημία.

Τον ίδιο μήνα, τα πενταετή ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα της Ιταλίας – ένας δείκτης που μετρά το ρίσκο διάλυσης της ΕΕ – αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για μια νέα κρίση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη. Με το που ανακοινώθηκε η γαλλο-γερμανική πρόταση τα ιταλικά ασφάλιστρα κινδύνου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. «Αυτή η πρόταση δεν είναι ακόμη λύση,» έγραψε ο Κιτ Τζούκς, υπεύθυνος στρατηγικής της Societe Generale SA, σε σημείωμα του προς τους πελάτες.

«Προς το παρόν, είναι απλώς κάτι που ταρακουνά όσους στοιχηματίζουν για μείωση του ευρώ έναντι του γιεν και του δολαρίου. Θα συνεχίσουμε να ταλαιπωρούμαστε στο κάτω μέρος του εύρους της ισοτιμίας που έχουμε δει μετά το 2014 ».

Πηγή: Bloomberg

 

 

 

 

Share This