Ένεση διάσωσης ύψους 9 δισ. ευρώ θα δώσει η γερμανική κυβέρνηση στη Lufthansa μια συμφωνία όμως που πρέπει να λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν η οποία θέτει σκληρούς όρους σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις ανταγωνιστών όπως η Ryanair. Με την επικύρωση της συμφωνίας, η γερμανική κυβέρνηση θα κατέχει μετοχικό ποσοστό 20% και δύο θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της Lufthansa, η οποία ελέγχει αερομεταφορείς σε Αυστρία, Ελβετία και Βέλγιο. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της, η εταιρεία δρομολογεί “λουκέτο” στη Germanwings, καταργώντας παράλληλα 10.000 θέσεις εργασίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σχολίασε σχετικά: «Η δέσμευσή μας είναι μόνο προσωρινή. Όταν η επιχείρηση επανέλθει, τότε το κράτος θα πουλήσει τις μετοχές του. Κι αυτό, ως υπουργός Οικονομικών και όχι μόνο, ελπίζω να γίνει με ένα μικρό κέρδος, ώστε να μπορέσουμε να συγχρηματοδοτήσουμε τις πάρα πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με αυτήν αλλά και άλλες επιχειρήσεις».

Με βασικό επιχείρημα το ενδεχόμενο πλεονέκτημα της Lufthansa έναντι των ανταγωνιστικών της αεροπορικών εταιριών, η Κομισιόν σχεδιάζει να αφαιρέσει από αυτή το δικαίωμα απογείωσης και προσγείωσης στη Φρανκφούρτη και στο Μόναχο, από τους μεγάλους κεντρικούς κόμβους της εταιρείας. Μάλιστα, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φαίνεται να ανησυχούν για τσουνάμι αγωγών από ανταγωνιστές όπως η Ryanair Holdings Plc. Η διαδικασία έγκρισης θα είναι μακρά και δύσκολη και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε σε συνάντηση του CDU ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για την Lufthansa. Το γραφείο Τύπου της ΕΕ δήλωσε ότι δεν σχολιάζει το σχέδιο της Lufthansa και «βρίσκεται σε συνεχή επαφή» με τις κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «πρόσθετες δεσμεύσεις για τη διατήρηση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού» που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ σε μια εταιρεία. «Αυτό είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού στην κρίση στην μετά κορονοϊό εποχή προς όφελος όλων των ευρωπαίων καταναλωτών και εταιρειών».

Το πακέτο της Lufthansa αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη διάσωση μετά την χαλάρωση του lockdown. Οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν την δριμεία κριτική της Ryanair ότι παραβιάζονται οι αρχές της ΕΕ σχετικά με τον ανταγωνισμό επιτρέποντας τεράστια κρατικά πακέτα να στηρίξουν αναποτελεσματικές αεροπορικές εταιρείες. Η Ryanair υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πόλεμο τιμών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία διάσωσης μιας επιχείρησης στη Γερμανία από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού. Ήδη το Βερολίνο έχει συστήσει ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για ανάλογα σχέδια σωτηρίας.

Με πληροφορίες από: Bloomberg

Επιμέλεια: Ελπίδα Πουρναρά

 

 

 

Share This