Η υποβολή των δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2020. Υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τη διόρθωση της επιφάνειας των οικημάτων τους στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ (https://tetragonika.govapp.gr/) 

Συνιδιοκτησία
Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

Αυθαίρετα κτίσματα – ημιυπαίθριοι χώροι
Όσοι έχουν προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων χώρων θα πρέπει να δηλώσουν και στους δήμους τους τακτοποιημένους χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους.

Διαφορά στα ποσοστά κυριότητας
Για διόρθωση ενός ακινήτου το οποίο το στο Ε9 είναι καταχωρημένο σε δύο ξεχωριστές γραμμές (λόγω διαφοράς του ποσοστού “πλήρους κυριότητας” και επικαρπίας”) θα πρέπει να επιλέξετε “Εξαίρεση από έλεγχο διαφοράς τ.μ.” σε ένα από τα δύο ακίνητα που θα έρθουν αυτοματοποιημένα στη δήλωση σας.

Οικόπεδα εντός σχεδίου
Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι τις 31/12/2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στείλουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής τους ΤΑΠ.

Share This