Το πράσινο φως για να τεθεί σε λειτουργία το νέο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυοδοσίας, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Το νέο ταμείο ανοίγει τον δρόμο, σε συνεργασία με τις κατά τόπους τράπεζες και εθνικούς οργανισμούς, ώστε να αυξηθεί η υποστήριξη προς μικρές και μεσαίες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, παρέχοντας έως και 200 δισ. ευρώ επιπρόσθετων χρηματοδοτήσεων.Το νέο ταμείο έρχεται να προστεθεί στο αρχικό πακέτο χρηματοδότησης για την πανδημία που είχε ανακοινωθεί από την ΕΤΕπ τον Μάρτιο, μεγέθους έως 40 δισ.

Επιπλέον, η ΕΤΕπ θα διαθέσει πέντε δισ. για επενδύσεις στον χώρο της υγείας, που θα περιλαμβάνει υποδομές και έρευνα για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων. Επίσης, 5,2 δισ. θα διατεθούν για υποστήριξη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της «Team Europe». Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία τετραετία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει πάνω από 4,7 δισ. ευρώ για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και 1,7 δισ. στην Κύπρο.

«Η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 γίνεται ολοένα και πιο ορατή κάθε μέρα: εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες ευρωπαϊκές εταιρείες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων είναι μια έγκαιρη και στοχευμένη ανταπόκριση στις επείγουσες ανάγκες τους, συμπληρώνοντας τις εθνικές προσπάθειες των κρατών μελών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ και προσέθεσε ότι «είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη που έχουν τα κράτη μέλη σε εμάς, την τράπεζα της ΕΕ. Θα συνεργαστούμε στενά με τα εθνικά ιδρύματα για να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες έχουν γρήγορη πρόσβαση στη βοήθεια με τη μορφή που τη χρειάζονται».

 

 

 

 

Share This