Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων

Με επιφύλαξη αντιμετώπισαν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης όσον αφορά τις εργασιακές ρυθμίσεις, εργοδότες και εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού.

Ως «σημαία» των εξαγγελιών, αναφέρεται η φράση «επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας». Η λογική αυτή είναι σε απολύτως ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο από μια αρχική ερμηνεία των υπό ψήφιση εργασιακών ρυθμίσεων, διαπιστώνουμε ότι κάποιες από αυτές είναι στην ίδια λογική (με την φράση) ενώ κάποιες άλλες παρέχουν αντικίνητρα απασχόλησης.

Ας δούμε όμως συνοπτικά τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη μέχρι φυσικά να επιβεβαιωθούν και νομοθετικά.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αρχικά να αναφέρουμε ότι θα παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης της αναστολής εργασίας έως και το 100% των εργαζομένων για τους μήνες Ιούνιο & Ιούλιο.

Δηλαδή, έχει τη δυνατότητα ο εργοδότης, ακόμη κι αν ανοίξει 1η Ιουνίου ή 15 Ιουνίου, να επεκτείνει την αναστολή όλων των ενεργών εργαζομένων του

Αυτό το μέτρο – σύμφωνα με πληροφορίες μας – θα εφαρμοστεί και για όσους εργαζόμενους επαναπροσληφθούν ως κίνητρο επαναπρόσληψης. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας εργοδότης επιθυμεί, θα μπορεί να προσλάβει εργαζόμενους που απασχολήθηκαν την περσινή χρονιά και την ίδια στιγμή να τους εντάξει στο καθεστώς αναστολής εργασίας για τα διαστήματα Ιουνίου & Ιουλίου

Το θέμα της πληρότητας και η ανάκληση της αναστολής

Πολλοί εργοδότες θα αναρωτηθούν το για πόσο διάστημα θα παρέχεται το δικαίωμα της αναστολής εργασίας. Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζονται τα Υπουργεία Τουρισμού & Εργασίας, έχει πέσει στο τραπέζι μια πρόταση η οποία αναφέρει ότι η ανάκληση της αναστολής εργασίας θα γίνεται σε συνδυασμό με την πληρότητα του ξενοδοχείου ως εξής:

 • Από 0 έως 20% πληρότητα: Διατήρηση σε αναστολή έως και το 100% του προσωπικού
 • Από 20% έως 50% πληρότητα: Υποχρεωτική ανάκληση αναστολής στο 1/3 του προσωπικού
 • Από 50% έως 80% πληρότητα: Υποχρεωτική ανάκληση αναστολής στα 2/3 του προσωπικού
 • Από 80% έως 100% πληρότητα: Υποχρεωτική ανάκληση του συνόλου του προσωπικού

Αυτή η διάταξη θα έχει ως στόχο να υπάρξει επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια και σίγουρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι το υπό ψήφιση πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με το τρόπο που εξαγγέλθηκε ότι θα εφαρμοστεί. Θεωρούμε ότι η προσαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού SURE θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο διατήρησης του προσωπικού

Σύμφωνα λοιπόν με όσα τονίστηκαν, με το νέο πρόγραμμα:

 • Επιτρέπεται η μείωση των ωρών εργασίας έως και 50% μόνο για τους πλήρως απασχολούμενους
 • Εφαρμόζεται και για τους εποχικώς απασχολούμενους (π.χ. ξενοδοχοϋπαλλήλους για τους οποίους υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης)
 • Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται. Μάλιστα ειδικά για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, θα γίνει κάλυψη του 100% της απώλειας.
 • Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή παρότι ο εργαζόμενος π.χ. θα δουλεύει το 50% των ωρών, ο εργοδότης πέραν της υποχρέωσης των ασφαλιστικών εισφορών για το 50%, θα καλύψει και τις εισφορές (εργοδότη & εργαζομένου) και για το υπόλοιπο 50%

  ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

  Σε περίπτωση που τελικά ένας εργοδότης επιλέξει να μην λειτουργήσει για φέτος, στα προς ψήφιση μέτρα, υπάρχουν προνομιακές διατάξεις επιδότησης της ανεργίας. Συγκεκριμένα:

  • Δίνεται η δυνατότητα επέκταση του επιδόματος ανεργίας για 2 μήνες για όλους τους εποχικούς απασχολούμενους οι οποίοι δεν θα επαναπροσληφθούν. Υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζεται η χορήγηση του Επιδόματος Ανεργίας για όσους το έλαβαν ακόμη και τον Ιανουάριο του 2020 διότι αυτό είχε επεκταθεί μέχρι τον Μάιο.
  • Χορηγείται το εποχικό επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο στους εποχικά ανέργους.
  • Θα υπάρξει μείωση των ελαχίστων απαιτούμενων ημερομισθίων από 100 σε 50 για τη θεμελίωση του εποχικού επιδόματος ανεργίας. Βέβαια εδώ θα πρέπει να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση όσων τελικά δεν απασχοληθούν καθόλου κατά τη φετινή τουριστική περίοδο
Share This