Αποφασισμένος να μη δεχθεί βοήθεια από το ΔΝΤ εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο η Τουρκία οφείλει να αποπληρώσει 169 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους σε συνάλλαγμα σε βάθος χρόνου ενός έτους, με τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, να είναι μόλις 84 δισ. δολάρια.

Με τη σταθεροποίηση της λίρας, μετά το ιστορικό χαμηλό που βρέθηκε το νόμισμα τις προηγούμενες εβδομάδες, οι ειδικοί αναρωτιούνται αν ο  Τούρκος πρόεδρος θα καταφέρει να αψηφήσει ξανά το ενδεχόμενο υποστήριξης. Η εν λόγω εναντίωσή του σε οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια φαίνεται πως βρίσκει θεμέλια στο είδωλο του ισχυρού ηγέτη που δεν θα «υποκύψει» μπροστά σε ξένες δυνάμεις και θεσμούς – ειδικά τους δυτικούς – όπως έγινε και κατά τη νομισματική κρίση του 2018.

Εντούτοις, ο Ερντογάν – ενώ η κρίση που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού είναι παγκόσμια και τουλάχιστον 90 χώρες προσέφυγαν στο ΔΝΤ για τη στήριξη της οικονομίας τους – δηλώνει αμετανόητος, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί σε αυτές τις χώρες. Παράλληλα, τη δυσπιστία του προέδρου έναντι του ΔΝΤ μοιράζεται και ο τουρκικός πληθυσμός, το 70 τοις εκατό των οποίων αντιτίθεται στη σύναψη συμφωνίας με το ταμείο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της δημοσκόπησης Istanbul Economics Research.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει κενό χρηματοδότησης περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Με την κήρυξη του τέλους της κορύφωσης της πανδημίας, ο Ερντογάν μάχεται να δώσει ξανά πνοή σε τομείς όπως ο τουρισμός, ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι στην περίπτωση που αποτύχουν όλα τα άλλα, ο Τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να στραφεί σε νέες μορφές capital controls, όπως πχ. όρια στις αναλήψεις ξένου νομίσματος – παρόλο που οι υπουργοί έχουν πολλάκις αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Επιμέλεια: Ελπίδα Πουρναρά

 

Share This