Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg μετά την πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης.

Τα 2,4 τρισ. ευρώ (2,6 τρισ. δολάρια) που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη αρχίσει να ηρεμούν τις “νευρικές” αγορές και μπορούν κατά κάποιο τρόπο να αποκαταστήσουν την ενότητα σε ένα μπλοκ που έχει βρεθεί κάτω από μεγάλη πίεση σχολιάζει το Bloomberg.

Mε τις οικονομικές συνέπειες να έχουν μοιραστεί άνισα σε ολόκληρη την ήπειρο, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη πραγματική οικονομική ένωση των 27 κρατών μελών και στοχεύει στην αναδιαμόρφωση της Ε.Ε. ως μια δύναμη καλού.

Αντιμετωπίζοντας τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση διέσχισε μια νέα γέφυρα. Θα αξιοποιήσει τη συλλογική της δύναμη για να συγκεντρώσει τεράστια χρηματικά ποσά που δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν από τις χώρες που τα δικαιούνται.

Με τη δημιουργία του ευρώ και τη διαχείριση ελέγχου διαφόρων τομέων όπως του ανταγωνισμού και του εμπορίου, σιγά – σιγά, δεκαετία με δεκαετία, οι κυβερνήσεις αντάλλαξαν τις εξουσίας τους για χάρη της κοινής εξουσίας.

Οι ηγέτες τώρα θα αρχίσουν να παζαρεύουν τις λεπτομέρειες όταν συγκληθούν στις 19 Ιουνίου και στη διαδικασία πιθανότητα να δούμε και μια φιλονικία όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά έργα αλλά αυτό δεν πρόκειται να μειώσει τη ριζοσπαστική φύση αυτού του σχεδίου που είναι τώρα στο τραπέζι.

“Αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης” δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες χτες, Τετάρτη.

Καθώς ο αριθμός των θυμάτων από κορονοϊό αυξανόταν τον Μάρτιο σε γηροκομεία και νοσοκομεία σε Ιταλία και Ισπανία, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονταν σε διαμάχη για τους οικονομικούς πόρους. Στην Ιταλία ο Ματέο Σαλβίνι μίλησε ανοιχτά για την απομάκρυνση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε ήταν που η Φον Ντερ Λάιεν είπε πως ρίχνουμε “Μια ματιά στην άβυσσο”.

Οι χτεσινές προτάσεις εξασφαλίζουν πως οι ηγέτες δεν θα ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης σύντομα. Το Bloomberg επισημαίνει επίσης ότι για να συμβεί αυτό χρειάστηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο λυκόφως της καριέρας της, να αντιστρέψει χρόνια γερμανικής αδιαλλαξίας για να απαιτήσει ομόλογα τα οποία καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της ένωσης.

Το σχέδιο της Ε.Ε. ακολουθεί τα γενικά σημεία της πρότασης που υπέβαλαν νωρίτερα αυτό το μήνα η Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, και θα έβλεπε η επιτροπή και έκανε λόγο για 750 δισ. ευρώ χρέους με τα 500 δισεκατομμύρια να εκταμιευθούν ως επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα ως δάνεια. Το τελευταίο μπορεί να “μαλακώσει” του σκληροπυρηνικούς του προϋπολογισμού που είχαν αντιταχθεί στην έκδοση χρέους και είχαν παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο βασιζόμενο εξ’ ολοκλήρου σε δάνεια.

Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, η Ιταλία θα λάβει 81,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, η Ισπανία 77,3 δισ.ευρώ, η Ελλάδα 22,5 δισ. ευρώ και η Γαλλία 39 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This