Η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει σε επιπλέον παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας «τους επόμενους μήνες», τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC, o εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Βάλντις Ντομπρόβσκις, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων. Η πρόταση περιλαμβάνει την παροχή επιχορηγήσεων και δανείων στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ , ωστόσο κάποια εξ αυτών διστάζουν να δώσουν το «πράσινο φως» στην πρόταση, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για χρηματοδότηση τόσο μεγάλης κλίμακας.
Η πρόταση πρέπει να λάβει την έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού επικυρωθεί.
«Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε (μια συμφωνία)», ανέφερε ο Ντομπρόβσκις. «Θέλουμε μια συμφωνία τους ερχόμενους μήνες». Ο κορωνοϊός έχει πλήξει την οικονομία της Ευρώπης πολύ σκληρά. Η ΕΚΤ προβλέπει 15% ύφεση μόνο για το β’ τρίμηνο, ενώ στις αρχές Μαΐου η Κομισιόν είπε ότι οι 27 θα καταγράψουν ύφεση 7,4% φέτος.
Μιλώντας στο CNBC, ο Ντομπρόβσκις είπε ότι το πρόσθετο πακέτο στήριξης δεν έχει κατανεμηθεί ακόμα, αλλά η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία αναμένεται να λάβουν «σημαντικά ποσά».
«Θα έλεγα πάντως ότι καμιά χώρα δεν παραβλέπεται σε αυτή την πρόταση, άρα επικεντρωνόμαστε στην ικανότητα των κρατών – μελών να αντιδράσουν έναντι της κρίσης, είτε αυτή σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα χρέους ή με το συνολικά χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης και εισοδημάτων».

 

Share This