Λιγότερο του αναμενόμενου συρρικνώθηκε η γαλλική οικονομία κατά το α’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE. Ωστόσο παραμένει βαθιά σε ύφεση εξαιτίας του κορωνοϊού και του επακόλουθου lockdown.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 5,3% το α’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019, με το INSEE να αναθεωρεί την αρχική του πρόβλεψη για πτώση κατά 5,8%.

Πάντως, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε επίπεδο τριμήνου από το 1968, όταν η Γαλλία σπαρασσόταν από κοινωνικές αναταραχές, μαζικά φοιτητικά συλλαλητήρια και γενικές απεργίες που είχαν παραλύσει ολόκληρη τη χώρα.

Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% κατά το δ’ τρίμηνο και η Γαλλία μπήκε σε τεχνική ύφεση , αφού επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα σημείωσε συρρίκνωση.

Η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη από τα μέσα Μαρτίου, κλείνοντας τεράστια τμήματα της γαλλικής οικονομίας ενώ οι περιορισμοί άρχισαν να αίρονται σταδιακά από τις 11 Μαΐου.

Αν και η οικονομική δραστηριότητα επανέρχεται σιγά – σιγά, το INSEE εκτίμησε πριν λίγες ημέρες ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 20% κατά το β’ τρίμηνο.

Το lockdown μείωσε τις δαπάνες των νοικοκυριών που είναι παραδοσιακά η ατμομηχανή της ανάπτυξης στη Γαλλία. Το INSEE ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες έκαναν βουτιά 20,2% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν είχαν μειωθεί κατά 16,9%.

 

Share This