Εντονη ήταν η αντίδραση από το Twitter στην κίνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που υπέγραψε χθες εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελιξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης τονίζει ότι μια τέτοια κίνηση, απειλεί την ελευθερία στο ίντερνετ.

«Αυτό το διάταγμα είναι μία πολιτική προσέγγιση σε έναν νόμο-ορόσημο. Το άρθρο 230 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες. Κάθε προσπάθεια μονομερούς παρέμβασης απειλεί το μέλλον της ελευθερίας στο διαδίκτυο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στην πλατφόρμα, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων πως θα «κυνηγήσει» τις εταιρείες και ότι «θα φροντίσουμε οι φόροι των Αμερικανών να μην πηγαίνουν στους γίγαντες των social media, οι οποίοι καταπιέζουν την ελεύθερη έκφραση».

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από δύο επισημάνσεις που έκανε το Twitter σε δύο ποστ του Τραμπ με θέμα την επιστολική ψήφο, τα οποία χαρακτήρισε ως «παραπλανητικά», κάτι που δεν έχει γίνει ξανά για πρόεδρο χώρας. Ο Τραμπ αντέδρασε οργισμένος και άρχισε να διαρρέει πως θα προχωρήσει σε μέτρα, καθώς θεωρεί πως προσπαθούν να παρέμβουν ενόψει εκλογών. Ο Τραμπ είχε απειλήσει μάλιστα να κλείσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τους οποίους κατηγόρησε ότι φιμώνουν τις συντηρητικές φωνές, έπειτα από τη διαμάχη που είχε με το Twitter.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους», δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο όταν υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα».

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο», είπε.

 

Share This