Κατά 4,1 δισ. ευρώ μειώθηκαν τον περασμένο μήνα οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, λόγω των αυξημένων δαπανών για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Οι καταθέσεις του κράτους περιορίστηκαν στα 13,2 δισ. ευρώ από 17,3 δισ. τον Μάρτιο 2020, με τη μείωση να φθάνει τα 4,1 δισ. ευρώ.

Αντίθετα η καραντίνα φαίνεται να ενίσχυσε τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, οι οποίες από τα 117,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο αυξήθηκαν στα 119,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας (συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων) κατέγραψε αύξηση καταθέσεων κατά 1,429 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στα 2,846 δισ. ευρώ του περασμένου Μαρτίου. Η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, εν μέσω καραντίνας, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς το ίδιο συνέβη σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Επιμέρους οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, παρουσίασαν τον Απρίλιο μείωση κατά 155 εκατ. ευρώ. Διαμορφώθηκαν σε 27,312 δισ. ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2020, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες αυξήθηκε σε 0,3% από 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 3 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,702 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η συνολική χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας (συμπεριλαμβανομένης της γενικής κυβέρνησης) αυξήθηκε σε 2,1% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2,570 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3,689 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

 

 

 

 

Share This