Δύσκολη χρονιά ήταν το 2019 για τον εξορυκτικό κλάδο, με τις εταιρείες με δυσκολία να πλησιάζουν τους τζίρους του 2018 όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Κεφάλας.

Σε ένα περιβάλλον που καταρρέει η ζήτηση και η προσφορά ενώ η εφοδιαστική αλυσίδα καταγράφει σημαντικές αναταράξεις, η διατήρηση της απασχόλησης και η τόνωση των επενδύσεων αποτελούν προτεραιότητα για τον εξορυκτικό κλάδο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Κεφάλας, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Κάνοντας τον απολογισμό του κλάδου για την προηγούμενη χρονιά, ο κ. Κεφάλας τόνισε ότι «το 2019 ήταν μία χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίστηκε μικρότερη σχετικά ζήτηση και πτωτικές τάσεις τιμών στις αγορές των ορυκτών πρώτων υλών και των καθετοποιημένων προϊόντων τους» και πρόσθεσε: «οι ελληνικές εταιρείες με δυσκολία πλησίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 και σε ορισμένες περιπτώσεις ο κύκλος εργασιών είχε μικρές υστερήσεις.

Σημειώθηκε πτώση τιμών στο αλουμίνιο και στο νικέλιο, ενώ τα προϊόντα λευκολίθου-μαγνησίας κατέγραψαν πτώση ζήτησης. Σε αντίθεση, τα βιομηχανικά ορυκτά, παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό και την κρίση στα χυτήρια, κρατήθηκαν σε καλά επίπεδα, περίπου ίδια με το 2018 και το ίδιο συνέβη και με το βωξίτη. Μέτριο ήταν το έτος για το τσιμέντο και τα αδρανή υλικά, ενώ ο τομέας των μαρμάρων εμφάνισε μείωση κατά 13% σε ζήτηση και όγκους. Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση οδηγεί σταδιακά μέχρι το 2023 στην παύση όλων των μονάδων που λειτουργούν με λιγνίτη.

Ως Σύνδεσμος, συνεχίσαμε να διατυπώνουμε στην πολιτική ηγεσία τις θέσεις και τα αιτήματά μας για τα θέματα που απασχόλησαν τον κλάδο. Ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεών μας πετύχαμε την ένταξη του κλάδου στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο καθώς και μερικές απλοποιήσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, τον εξορθολογισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τροποποιήσεις διατάξεων “περί αιγιαλού και παραλίας” και τελών Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων».

Σημείωσε, τέλος, ότι το 2019 σημειώθηκε ο μικρότερος δείκτης συχνότητας ατυχημάτων από το 2012, ενώ συνεχίστηκε η ενημέρωση του κοινού και των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της εξορυκτικής βιομηχανίας.

 

 

 

 

 

 

 

Share This