«Υπογράφω μια εκτελεστική εντολή για την προστασία και την υπεράσπιση του ελεύθερου λόγου και των δικαιωμάτων του αμερικανικού λαού» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας την υπογραφή της εκτελεστικής εντολής για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενήργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα»… Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο, είπε.

Παράλληλα, είπε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει να κλείσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους κατηγόρησε ότι «φιμώνουν» τις συντηρητικές φωνές, έπειτα από διαμάχη που είχε με το Twitter. Οι υπεύθυνοι του ιστότοπου επισήμαναν ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου και ζήτησαν από τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του.

Η εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, ουσιαστικά ωθεί την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών να καταρτίσει κανόνες σχετικά με το πότε και πώς τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης θα μπορούν να αφαιρούν περιεχόμενο από την πλατφόρμα τους.

Ουσιαστικά ο νόμος όπως ισχύει μέχρι σήμερα, προστατεύει τους κολοσσούς κοινωνικής δικτύωσης όταν «με καλή πίστη» προχωρούν στη διαγραφή δημοσιευμάτων ή περιορίζουν την ορατότητα ακατάλληλων tweet, βίντεο και άλλων δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο δεν προβλέπει κάτι όταν αυτό γίνεται για να λογοκρίνουν σχετικές δημοσιεύσεις.

 

Share This