Η ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας από το ξέσπασμα του κορωνοϊού θα είναι μια μακρά και αργή διαδικασία, με τα νούμερα των επιβατών πιθανόν να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας και καθ’ όλο το 2023, σύμφωνα με την S&P Global Ratings, που προειδοποιεί με νέες υποβαθμίσεις για τα αεροδρόμια τους επόμενους μήνες.

Τα νούμερα της διεθνούς επιβατικής κίνησης θα υποχωρήσουν έως και 55% φέτος, σημειώνοντας ακόμα μεγαλύτερη πτώση από τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις αναλύτριες Tania Tsoneva και Julyana Yokota. Η όποια ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως τον τρόπο που οι κυβερνήσεις θα άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά και τη διάθεση του κόσμου να ξαναπετάξει. Επίσης ρόλο θα παίξει και η έκταση της οικονομικής ζημιάς από την πανδημία.

Κάποιες χώρες επιτρέπουν σταδιακά την πραγματοποίηση πτήσεων ωστόσο οι όγκοι παραμένουν χαμηλοί.
Παράλληλα, έχει ισοπεδωθεί η ζήτηση για επίγειες δραστηριότητες στα αεροδρόμια, όπως τα καταστήματα duty-free.

«Τα αεροπορικά ταξίδια θα επιστρέψουν όταν οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και όταν αυξηθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη, με στήριξη από την αύξηση της αεροπορικής κίνησης που ιστορικά κυμαίνεται μεταξύ 4% και 5% ετησίως», αναφέρουν για να προσθέσουν ότι συνέπειες θα υπάρξουν και από την υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας και των τηλεδιασκέψεων που θα μειώσουν την ανάγκη για ταξίδια.

Ηδη η S&P έχει υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις 11 αεροδρομίων από τον Μάρτιο.

‘Οπως αναφέρει ο οίκος, τα αεροδρόμια θα αντιμετωπίσουν αυξημένη έκθεση σε κίνδυνο μείωσης του όγκου και πίεσης στα αεροναυτικά τους έσοδα, τα οποία γενικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των συνολικών εσόδων.

Τα έσοδα από το λιανικό εμπόριο, το μερίδιο των οποίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στο 45% -50% του συνδυασμού εσόδων των περισσότερων αεροδρομίων, πιθανότατα θα επηρεαστούν ακόμη περισσότερο από τα αεροναυτικά έσοδα.

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This