Περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, καθώς η οικονομία άρχισε να ανοίγει και πάλι μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κατέδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας PMI.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 41.1 μονάδες στα μέσα του δεύτερου τριμήνου, υποδεικνύοντας την πιο έντονη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2015. Τα μικρά ποσοστά ζήτησης επέφεραν μεγάλη μείωση της παραγωγής με τους πελάτες ολοένα να ακυρώνουν και να αναβάλλουν τις νέες παραγγελίες. Η ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού μειώθηκε επίσης, λόγω των μέτρων περιορισμού που εξακολουθούν να ισχύουν σε βασικές αγορές εξαγωγών. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε σημαντικά, καθώς το πλεονάζον εργατικό δυναμικό αυξήθηκε και διατηρήθηκε το κλίμα απαισιοδοξίας.

Παράλληλα, το κόστος εισροών μειώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Μάιο, καθώς η ζήτηση για εισροές περιορίστηκε μετά τη χαμηλότερη εισροή νέων παραγγελιών. Η μείωση ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2016 και ήταν, σε γενικές γραμμές, έντονη. Οι εταιρείες μείωσαν επίσης τις τιμές εκροών με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα επτά ετών, λόγω των προσπαθειών τους να ενισχύσουν τις πωλήσεις. Τα υλικοτεχνικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω της έξαρσης του ιού και οι καθυστερήσεις στα σύνορα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες μείωσαν σημαντικά την αγοραστική τους δραστηριότητα, καθώς ορισμένες ανέφεραν ότι περιόρισαν τις αγορές τους στο ελάχιστο δυνατό.

Επιμέλεια: Ελπίδα Πουρναρά

 

 

Share This