Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει το πετρέλαιο μετά από τα δημοσιεύματα ότι ο OPEC και η Ρωσία βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την επέκταση των πετρελαϊκών περικοπών, αλλά συγκρατείται η άνοδος εξαιτίας των νέων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Το brent ενισχύεται κατά 32 σεντς ή 0,85% στα 38,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,17% στα 35,43 δολάρια το βαρέλι.

Ο OPEC και η Ρωσία (OPEC+) έρχονται πιο κοντά σε έναν συμβιβασμό αναφορικά με τη διάρκεια παράτασης των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου και ότι συζητάνε την μετακύλιση των περικοπών κατά 1-2 μήνες, ανέφεραν πηγές του OPEC στο Reuters.

Η Αλγερία, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία του OPEC, έχει προτείνει ο OPEC να διεξάγει μια συνεδρίαση στις 4 Ιουνίου αντί της προγραμματισμένης 9-10Ιουνίου.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν έχει αντίρρηση να συναντηθούν νωρίτερα.

Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ επίσης ενθαρρύνουν κάποια επιφυλακτικότητα αφότου το Πεκίνο προειδοποίησε για αντίποινα στις αμερικανικές κινήσεις για το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Κίνα έχει ζητήσει από τις κρατικές επιχειρήσεις της να διακόψουν τις αγοράς σόγιας και χοιρινού από τις ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν οι ΗΠΑ λάβουν περαιτέρω μέτρα, η Κίνα θα μπορούσε να επεκτείνει το μέτρο και να συμπεριλάβει περισσότερα αμερικανικά γεωργικά αγαθά.

 

Share This