Στο άνοιγμα των ελληνικών συνόρων από 15 Ιουνίου σε τουρίστες από περισσότερες χώρες και στους κανόνες που θα ποικίλουν για κάθε αεροδρόμιο προέλευσης αναφέρεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Επικαλούμενο ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το πρακτορείο αναφέρει ότι θα επιτρέπονται οι διεθνείς πτήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 15 έως 30 Ιουνίου από μια λίστα χωρών μεταξύ των οποίων Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, που καταρτίστηκε από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA), ενώ από 1η Ιουλίου το μέτρο θα επεκταθεί σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.

Αρχικά το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι η είσοδος θα επιτρεπόταν μόνο σε πολίτες 29 χωρών, μεταξύ αυτών και η Κίνα, από τις 15 Ιουνίου και ότι τα σύνορα θα άνοιγαν σταδιακά και για άλλες χώρες από 1ης Ιουλίου.

Το Σάββατο το ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η είσοδος θα επιτρέπεται και για άλλες χώρες κατά τη διάρκεια μιας φάσης – γέφυρα, όπου θα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Αν οι ταξιδιώτες προέρχονται από αεροδρόμιο που δεν είναι στη λίστα του EASA για υψηλή επικινδυνότητα μετάδοσης, τότε θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξη. Αν όμως προέρχονται από τη λίστα υψηλής επικινδυνότητας θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους. Αν βγουν αρνητικοί θα μπαίνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες, ενώ αν βγουν θετικοί θα μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Από 1ης Ιουλίου όλα τα τεστ θα γίνονται δειγματοληπτικά, ενώ πρόσθετοι περιορισμοί για συγκεκριμένες χώρες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Στη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού για τις πρώτες 29 χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα με αεροπορικές πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται:

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Από τις 15 Ιουνίου, η Ελλάδα ανοίγει τα χερσαία σύνορά της με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι θαλάσσιες αφίξεις θα επιτραπούν από την 1η Ιουλίου.

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This