Με το επιχείρημα ότι οι G7 είναι «πολύ ξεπερασμένο σχήμα», ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να αναβάλλει τη Σύνοδο των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Ιούνιο στο Καμπ Ντέιβιντ. Η Γερμανίδα Καγκελαρίος Άγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να δώσει το «παρών», επικαλούμενη τον κίνδυνο του κορωνοϊού, προκαλώντας την οργή του Αμερικανού προέδρου.

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους από το Air Force One, ο Τραμπ είπε ότι σχεδιάζει να συγκαλέσει ένα πιο διευρυμένο σχήμα ηγετών το φθινόπωρο, ίσως και μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Όπως είπε, το το σχήμα των G7 είναι «πολύ ξεπερασμένο», καθώς «δεν αντανακλά σωστά τι γίνεται στον κόσμο» και πρόσθεσε ότι θέλει να απευθύνει πρόσκληση στους ηγέτες της Ρωσίας, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Νότιας Κορέας, ώστε να συμμετάσχουν χώρες που έχουν πληγεί από τον Covid-19. Όπως είπε η εκπρόσωπος του λευκού Οίκου, Alyssa Farah, που ταξίδευε με τον πρόεδρο, στόχος είναι να συζητηθεί και το μέλλον της Κίνας.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, δεν προτάθηκε από τον Τραμπ να συμμετάσχει, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί με αιχμή τον κορωνοϊό και το Χονγκ Κονγκ.
Αντ’ αυτού, ο Τραμπ θα προσκαλέσει την Αυστραλία, η οποία τάχθηκε στο πλευρό του σε ό,τι αφορά την κριτική κατά της Κίνας για τη διασπορά του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση στη Ρωσία, θα είναι μια αμφιλεγόμενη κίνηση καθώς η Ρωσία αποκλείστηκε από το G8 το 2014 λόγω της μονομερούς προσάρτησης της Κριμαίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχήμα των G7 παραδοσιακά συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η συνάντηση μπορεί να το Σαββατοκύριακο πριν ή μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει προγραμματιστεί να ανοίξει – στις 15 Σεπτεμβρίου και να διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να γίνει πριν ή ακόμα και μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβριου.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This