Περισσότερες από 200 προσωπικότητες, ανάμεσά τους οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και Τόνι Μπλερ, ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση της G20 πριν από την τακτική διάσκεψη του Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

“Χωρίς τη δράση της G20, η ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία απλώς θα επιδεινωθεί, επηρεάζοντας όλες τις οικονομίες και τους πιο περιθωριοποιημένους και φτωχούς λαούς και τα κράτη παγκοσμίως”, αναφέρουν σε ανοικτή τους επιστολή οι 225 προσωπικότητες αυτές από τον πολιτικό και τον επιστημονικό κόσμο, αλλά και την κοινωνία των πολιτών, ανάμεσά τους και πρώην αρχηγοί κρατών, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και ο Τζορτζ Σόρος.

“Εκπροσωπώντας το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, η G20 έχει την ικανότητα να κατευθύνει την κινητοποίηση των πόρων στην αναγκαία κλίμακα. Καλούμε τους ηγέτες να το κάνουν αμέσως”, συνεχίζουν στην επιστολή τους.

Υπενθυμίζοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε σε 2.500 δισεκατομμύρια δολάρια τις ανάγκες σε χρηματοδότηση των αναδυόμενων χωρών, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση, οι υπογράφοντες τόνισαν ότι “μόνο ένα μικρό μέρος του ποσού αυτού έχει μέχρι στιγμής διανεμηθεί”.

Οι προσωπικότητες αυτές τάσσονται υπέρ του διεθνούς συντονισμού προκειμένου να αναπτυχθεί και να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο που θα είναι δωρεάν διαθέσιμο το συντομότερο δυνατό.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας (2007-2010) Γκόρντον Μπράουν επέκρινε εξάλλου την G20 ότι είναι απούσα εν μέσω πανδημίας.

“Δεν πρόκειται μόνο για αποποίηση των ευθυνών της, πιθανότατα να αποτελεί καταδίκη σε θάνατο για τους πιο φτωχούς του κόσμου, το υγειονομικό σύστημα των οποίων έχει ανάγκη τη διεθνή βοήθεια και οι οποίοι εξαρτώνται από τις πιο πλούσιες χώρες για να εμποδίσουν ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας”, τόνισε ο Μπράουν στην εφημερίδα The Guardian.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα αναβάλει τη σύνοδο της G7 που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στις ΗΠΑ και θα καλέσει και άλλες χώρες σε αυτή, ανάμεσά τους και η Ρωσία. Αυτή η διευρυμένη σύνοδος ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Όμως σύμφωνα με τον Μπράουν, η αμερικανική πρόταση “δεν υποκαθιστά τη σύνοδο της G20” διότι “δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη οικονομική ή υγειονομική κατάσταση χωρίς τη σύμπραξη όλου του κόσμου”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Share This