Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με την Τουρκία για τις έρευνες που δρομολογεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Άγκυρα, καθώς νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ανεβάζουν την ένταση.

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, «οι νέες περιοχές που έχουν αιτηθεί τα “Τουρκικά Πετρέλαια”  για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα», δήλωσε ο Ακσόι και πρόσθεσε ότι «παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην υποστήριξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων, στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται, σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα».

Χθες στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, στον οποίο επιδόθηκε διάβημα από την ελληνική πλευρά. «Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», είχε δηλώσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η σημερινή ωστόσο ανακοίνωση φανερώνει την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο που χωρίζει αυθαίρετα την ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας έτσι κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα ένταση ξεκίνησε με αφορμή το αίτημα της κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ προς την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έρευνες σε μικρή απόσταση από τα ελληνικά νησιά. Όπως φαίνεται σε χάρτες που δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ, με την κίνηση αυτή αμφισβητείται η ελληνική υφαλοκρηπίδα στο πλαίσιο των συντεταγμένων που μονομερώς κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία. Επίσης, η Άγκυρα έχει χωρίσει με βάση τις πρόνοιες του τουρκολιβυκού μνημονίου σε 24 οικόπεδα την περιοχή και βάση αυτών η ΤΡΑΟ θα κάνει έρευνες συνεχίζοντας πάνω στην πάγια τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

 

 

 

 

 

Share This