Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβιβαστεί με τους όρους που τέθηκαν προκειμένου να εγκριθεί η διάσωση της Lufthansa, το εποπτικό συμβούλιο της γερμανικής αεροπορικής εν τέλει υπερψήφισε το κρατικό πακέτο διάσωσης ύψους 9 δισ. ευρώ.

Αρχικά, σαν πρώτο βήμα, η Lufthansa αναμένεται να μεταβιβάσει 24 σημεία απογείωσης και προσγείωσης (slots) στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου σε άλλες αεροπορικές εταιρίες, επιτρέποντας έτσι να ξεπεραστούν τα “μελανά” σημεία που αναδείχθηκαν σχετικά με τον ανταγωνισμό. Βάσει της ισχύουσας συμφωνίας μόνο ευρωπαϊκές αεροπορικές που δεν λειτουργούν ήδη σε αυτά τα αεροδρόμια θα είναι επιλέξιμες προκειμένου να υποβάλουν προσφορά για τα προσοδοφόρα slots.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Μετά από εντατικές συνομιλίες φτάσαμε στο συμπέρασμα να συμφωνήσουν με την πρόταση του ΔΣ», ανέφερε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Lufthansa, Karl-Ludwig Kley. Στις 25 Ιουνίου θα διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση των μετόχων.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, η κυβέρνηση θα λάβει ποσοστό 20% των μετοχών της αεροπορικής ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια των 9 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων και καταθέσεων που θα μπορεί να αυξηθεί σε μερίδιο 25% συν μια μετοχή αν η Lufthansa υπόκειται σε επιθετική προσφορά εξαγοράς. Επιπροσθέτως, από την πλευρά της κυβέρνησης του Βερολίνου πρόκειται να οριστούν δύο ανεξάρτητοι εκπρόσωποι στο εποπτικό συμβούλιο.

Επιμέλεια: Ελπίδα Πουρναρά

 

 

Share This