Σε μία εντυπωσιακή βελτίωση της εκτίμησής της για την «επιθετικότητα» της ύφεσης που θα πλήξει την ελληνική οικονομία προχώρησε η UBS σε έκθεσή της.  Πλέον ο ελβετικός χρηματοοικονομικός όμιλος αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6% σε σύγκριση με 10% που ήταν η πρόβλεψή της πριν από ένα μήνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η βελτίωση της εκτίμησης οφείλεται και στα μέτρα στήριξης, τα οποία φθάνουν κατά τη UBS στο 5,4% του ΑΕΠ, που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Το 2021 θα καταφθάσει η ανάκαμψη, με ρυθμό της τάξης του 5,1%.

Τονίζει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους τουρίστες από τα μέσα Ιουνίου. Σε μακροοικονομικό επίπεδο αναμένει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φθάσει φέτος στο 7% και το χρέος θα διαμορφωθεί στο 194% του ΑΕΠ.

Φροντίζει ακόμη να προσθέσει ότι το ελληνικό επιχειρηματικό κλίμα έπεσε στις 88,5 μονάδες τον Μάιο – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2015, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών στον τομέα των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου.

Η UBS υπογραμμίζει πάντως πως τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου έχουν ενταχθεί στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, PEPP, της ΕΚΤ, κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν είχε τονίσει πως θα στηρίξει την πορεία των ελληνικών κρατικών τίτλων καθώς και την αξιολόγηση της χώρας από τους διεθνείς οίκους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This