Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε τον Μάιο ο κινεζικός δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και σκαρφάλωσε κοντά σε υψηλό 10 ετών, καθώς η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να ανακάμπτει με τη βοήθεια και των κυβερνητικών μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στο 55,0 τον Μάιο από 44,4 τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Caixin Media Co. και η εταιρεία ερευνών IHS Markit. Ο δείκτης είχε παραμείνει κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας για τρεις διαδοχικούς μήνες εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

“Σε γενικές γραμμές, η βελτίωση στην προσφορά και τη ζήτηση δεν κατάφερε να αντισταθμίσει πλήρως τον αντίκτυπο της πανδημίας και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιστρέψει η οικονομία στο φυσιολογικό”, σχολίασε ο Wang Zhe, οικονομολόγος του Caixin Insight Group.

Βελτίωση της δραστηριότητας κατέγραψε και η έρευνα της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, με τον μη-μεταποιητικό δείκτη PMI να ενισχύεται στο 53,6 τον Μάιο από 53,2 τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι ο Caixin PMI δίνει μεγαλύτερο βάρος στις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ ο επίσημος δείκτης στις μεγαλύτερες.

 

 

Share This