Αντιμέτωποι με μια περίεργη κατάσταση αναμένεται να βρεθούν αυτή την εβδομάδα οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως σημειώνει σε άρθρο του το Bloomberg. Κι αυτό διότι όλοι αναμένουν από την Τράπεζα να ανακοινώσει μεγαλύτερη νομισματική τόνωση, την ώρα που τα «πυρομαχικά» τα οποία έχει ενεργοποιήσει απέχουν πολύ από το να έχουν εξαντληθεί.

Όπως σημειώνει το εν λόγω δημοσίευμα, η ΕΚΤ μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιήσει λιγότερα από το ένα τρίτο του πακέτου ύψους 750 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε τον Μάρτιο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη. Με το συγκεκριμένο ρυθμό θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουλίου ή και του Σεπτεμβρίου προτού κρίνει εάν το μέγεθος του προγράμματος ήταν αρκετό για να απορροφήσει το κρατικό χρέος που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την ύφεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, κάτι λιγότερο την αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η οποία αναμένεται ευρέως, θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στην αγορά ανάλογο με εκείνο του Μαρτίου, όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως δεν θα ενεργούσε προκειμένου να τις αγορές ομολόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών σε μια έρευνα του Bloomberg, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι αναμένει από το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα όμως, εντείνεται η προοπτική ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες να προτιμήσουν να καθυστερήσουν την απόφαση.

Σύμφωνα με το άρθρο, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ενώ το χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, η ανάκαμψη θα είναι οδυνηρά αργή. Άλλωστε, ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας PMI, παρόλο που κατέγραψε αύξηση σε υψηλό τριών μηνών για τον Μάιο, παράλληλα έδειξε ότι ο περιορισμός επιβραδύνθηκε χωρίς να σταματήσει εντελώς. Παράλληλα, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας έδειξαν ότι βασική αιτία που δεν αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας ήταν τα προγράμματα αναστολών.

Καταλήγοντας, το Bloomberg αναφέρει τα λόγια του Πιετ Κρίστιανσεν, οικονομολόγου της Danske Bank ότι οι ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θα σκεφτούν «ας περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν οι οικονομίες καθώς βγαίνουν από το lockdown πριν δεσμευτούμε σε περισσότερα». Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν πραγματικά σημαντικοί κίνδυνοι και δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ αντέχει να καθυστερήσει».

Share This