Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι συνέστησε στις τράπεζες να εντείνουν τις προετοιμασίες τους για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σε μια επιπλέον ένδειξη των αυξανόμενων φόβων ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.
Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης με τα διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη, ο Μπέιλι δήλωσε ότι πρέπει να επιταχύνουν τον προγραμματισμό τους για το σενάριο όπου η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit θα ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με άτομο με γνώση των συνοιλιών.
Η μεταβατική περίοδος που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το προ του Brexit status quo ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους, εκτός εάν οι Βρετανοί και οι αξιωματούχοι της ΕΕ συμφωνήσουν σε παράταση της. Ωστόσο, οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί από τους Βρετανούς πριν από τα τέλη Ιουνίου, και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δεν φαίνεται να έχει καμία τέτοια πρόθεση, παρά την κρίση του κορωνοϊού που έχει διαταράξει τις εμπορικές συνομιλίες.
Ο Μπέιλι πραγματοποιεί εβδομαδιαίες κλήσεις με στελέχη τραπεζών και στη σημερινή συζήτηση συμμετείχαν στελέχη της Barclays Plc, της HSBC Holdings Plc, της Lloyds Banking Group Plc και της Royal Bank of Scotland Group Plc.
Οι τράπεζες με σημαντικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη κάνει εκτεταμένες προετοιμασίες για το Brexit, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων μονάδων εντός των κρατών-μελών της ΕΕ για να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται.
Πηγή: Bloomberg

 

Share This