Ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και από το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει το νέο πρόγραμμα για την παροχή δανείων με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και πλέον εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα ζητούμενα ποσά δανείων θα έχουν υπερκαλύψει το μέγιστο ποσό των 7 δισ. ευρώ που μπορούν να χορηγηθούν με κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν δεν έχει γνωστό πότε θα σταματήσουν οι τράπεζες να υποδέχονται αιτήσεις επιχειρήσεων, πάντως θεωρείται βέβαιο ότι οι αιτήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές ακόμη και μετά την κάλυψη του μέγιστου ποσού των 7 δισ. ευρώ, καθώς θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης από τις τράπεζες και ένα μέρος των αιτήσεων θα απορριφθούν με βάση τα κριτήρια που τίθενται για τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων και τις εξασφαλίσεις.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το πρόγραμμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς, όπως δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας, ήδη από χθες, πρώτη μέρα υποβολής αιτήσεων, ζητήθηκαν δάνεια ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως το τέλος της σημερινής ημέρας οι αιτήσεις αναμένεται να έχουν ξεπεράσει τα 3,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το αρχικό ποσό δανείου που θα δοθούν με εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, θα ενεργοποιηθούν εγγυήσεις ύψους 1 δισ. επιπλέον, ώστε να αυξηθεί το ποσό ως το ανώτατο όριο των 7 δισ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και μεγάλες, όπως η κορυφαία αεροπορική εταιρεία Aegean, που έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει δάνεια 150 εκατ. ευρώ συνολικά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Κάθε επιχείρηση έχει δικαίωμα υποβολής αιτήσεων σε απεριόριστο αριθμό τραπεζών.

Ο «πήχης» των οικονομικών κριτηρίων τίθεται σχετικά χαμηλά από τις τράπεζες, με σημαντικότερο εξ αυτών να αποδεικνύεται ότι η επιχείρηση κάλυπτε το 2019 τους τόκους των δανείων της από τα λειτουργικά κέρδη. Πρόβλημα για ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να είναι η απαίτηση εκ μέρους των τραπεζών εξασφαλίσεων για το μέρος του δανείου που δεν καλύπτεται από την κρατική εγγύηση. Υπενθυμίζεται ότι η εγγύηση καλύπτει το 80% εκάστου δανείου, αλλά το 40% στο συνολικό χαρτοφυλάκιο εγγυημένων δανείων που θα χορηγήσει κάθε τράπεζα.

 

 

 

Share This