Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 20 ετών τουλάχιστον, κατέγραψε τον Απρίλιο το λιανεμπόριο της ευρωζώνης, η οποία ωστόσο ήταν μικρότερη από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας οι πωλήσεις στις 19 χώρες του ευρώ υποχώρησαν κατά 11,7% τον Απρίλιο, από τον Μάρτιο, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, η βουτιά έφτασε το 19,6%. Σχεδόν όλοι οι τομείς κινήθηκαν αρνητικά, μιας και το lockdown των περασμένων μηνών ανάγκασε την πλειοψηφία των καταστημάτων να κατεβάσουν ρολά πλην των καταστημάτων πρώτης ανάγκης – πχ σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Η Γαλλία υπέστη την μεγαλύτερη πτώση, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά το ένα πέμπτο. Οι πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία μειώθηκαν 5,3% ενώ στη Φινλανδία αυξήθηκαν 0,3%.

Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, οι πωλήσεις τροφίμων και ποτών υποχώρησαν κατακόρυφα, ενώ οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 10,9% καθώς οι καταναλωτές αναζήτησαν εναλλακτικές επιλογές για τις αγορές τους λόγω των κλειστών καταστημάτων.

 

 

Share This