Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περιοχή εντός του Αρκτικού Κύκλου στη Βόρεια Ρωσία, μετά τη διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου σε ποτάμι από εργοστάσιο. Η διαρροή έγινε στις 29 Μαΐου όταν το πετρέλαιο διέρρευσε από δεξαμενή εργοστασίου που διαχειρίζεται μια θυγατρική της Norilsk Nickel, της μεγαλύτερης παραγωγού παλλαδίου στον κόσμο. Παράγει επίσης νικέλιο, πλατίνα και χαλκό.

Όπως δήλωσε ο Πούτιν σε αξιωματούχους «το ατύχημα συνέβη στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Nadezhdinski και μια μεγάλη ποσότητα πετροχημικών προϊόντων διέρρευσε στο ποτάμι Ambarnaya». Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να μάθει για τα μέτρα που λήφθηκαν για τον καθαρισμό της περιοχής.

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι τοπικές αρχές έμαθαν για τη διαρροή δυο ολόκληρες ημέρες μετά το συμβάν από τα social media. Ο Πούτιν προχώρησε στο «ξήλωμα» του τοπικού κυβερνήτη Alexander Uss, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με την Norilsk Nickel, το ατύχημα προκλήθηκε από ξαφνική βύθιση υποστηρικτικών στύλων στο υπόγειο της δεξαμενής αποθήκευσης και οι ομάδες έκτακτης ανάγκης έφτασαν επί τόπου για να ξεκινήσουν τις εργασίες καθαρισμού. Η διαρροή συνέβη σε μια απομακρυσμένη περιοχή και καμία τοπική κοινότητα δεν είχε επηρεαστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

 

Share This